Ιστορικό

 

 

Σχολές Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα

1996 ίδρυση σχολής ναυαγοσωστικής ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία από τον Νίκο Γιοβανίδη

 

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στιγμή που μια ομάδα «κολυμβητών» ή «λάτρεις της θάλασσας» – μεταξύ τους και ο υπογράφων – άρχισαν να ανησυχούν για το τεράστιο θέμα που αφορούσε την έλλειψη ναυαγοσωστικής υποδομής στη Χώρα μας.

Δυστυχώς, οι νεανικές ανησυχίες μας δικαιώθηκαν όταν διαπιστώσαμε την ανεπάρκεια εκπαίδευσης που υπήρχε στην πατρίδα μας. Όμως ευτυχώς, όπως σε κάθε φιλόδοξο νεανικό σχέδιο, ο προβληματισμός μας για έλλειψη «ναυαγοσωστικής παιδείας» – ας μου επιτραπεί ο όρος – μας οδήγησε στο σωστό δρόμο μετά από μεγάλη προσπάθεια! Ο ανήσυχος «δάσκαλος» βρέθηκε και είναι αλήθεια πως μας εκπαίδευσε καλά για τους κινδύνους της θάλασσας. Έτσι, δειλά στην αρχή, εμφανίστηκαν οι πρώτοι ναυαγοσώστες στις παραλίες της Αττικής. Και λέω δειλά, γιατί αυτοί οι Ναυαγοσώστες ήταν ελάχιστοι για τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας με τόσες παραλίες!

Στο πέρασμα του χρόνου οι ναυαγοσώστες παρέμεναν ελάχιστοι παρόλο που – δυστυχώς – οι πνιγμοί στην Ελλάδα αυξάνονταν, όπως αυξάνονταν και οι χώροι που είχαν ανάγκη επίβλεψης. Δεν υπήρχαν αναγνωρισμένες σχολές ναυαγοσωστικής από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Πια οι «θαλασσινές περιπέτειες» δεν περιορίζονταν σε οργανωμένες ακτές, σε πισίνες και σε ξενοδοχειακές μονάδες! Η μόδα με τις νεροτσουλήθρες, τα θαλάσσια πάρκα αναψυχής, ήρθε και στην Ελλάδα, όπως ήρθαν και οι διάφορες ριψοκίνδυνες θαλασσινές δραστηριότητες και οι ποικίλοι αγώνες μέσα στο υγρό στοιχείο!

Η αγάπη μας για τη θάλασσα, οι ανάγκες της χώρας μας, αλλά και η εμπειρία που αποκτήσαμε ως επαγγελματίες ναυαγοσώστες στην Ελλάδα (!), μας ώθησε να πάρουμε την πρωτοβουλία – υπό την αιγίδα βέβαια του κρατικού φορέα – και να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη σχολή ναυαγοσωστικής.

Έτσι ιδρύσαμε το 1996 την S.L.S. HELLAS – School Lifeguards Swimmers Hellas – που μετονομάστηκε αργότερα σε σχολή ναυαγοσωστικής ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία, μία από τις παλιότερες σχολές ναυαγοσωστικής της Ελλάδας, η οποία αναγνωρίστηκε από το τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και σήμερα πλέον Υπουργείο Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα Ελλάδος.

Θα πρέπει να θυμηθούμε , ότι ο κόσμος στην Ελλάδα γνώρισε τη ναυαγοσωστική και τους ναυαγοσώστες, όχι στις παραλίες, αλλά μέσα από το πετυχημένο αμερικανικό σίριαλ Baywatch που κυριολεκτικά εκείνη την εποχή εξασφάλιζε μεγάλη ακροαματικότητα και αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό.

Ποιος δε θυμάται την CJ – Pamela Anderson και τον Mitch Bucannon – David Hasselhoff και τις περιπέτειές τους, στις αμερικανικές ακτές του Λος  Άντζελες!!!

Δε μπορώ να γνωρίζω πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε το σίριαλ στην Ελληνική πραγματικότητα, αλλά εμείς ξεκινήσαμε με όρεξη και όραμα να «ανοίξουμε» ένα καινούριο δρόμο για τη ναυαγοσωστική ασφάλεια των κολυμβητών σε κάθε δραστηριότητα μέσα στο υγρό στοιχείο. Σ’ αυτό το δρόμο που ανοιγόταν μπροστά μας, με σύμμαχο την πίστη για το σκοπό μας, με οδηγό την αγάπη για τη δράση, και με εφόδια τη συντροφικότητα και τη διάθεση για κατακτήσεις, καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμά μας!

Η αρχή είχε γίνει και εμείς πήραμε δύναμη για τη συνέχεια. Φυσικά, αμέσως μετά την επιβεβαίωση, ήρθε και η ανάγκη για πιστοποίηση ποιότητας. Έτσι εκπαιδευτήκαμε ακόμα περισσότερο πηγαίνοντας σε μεγάλα ναυαγοσωστικά κέντρα του εξωτερικού και καταφέραμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο σκοπό αυτό.

Η «ναυαγοσωστική παρέα» μεγάλωσε με φίλους που ήθελαν να προσφέρουν και να συμμετέχουν. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, με κυριότερο τη γραφειοκρατία των κρατικών φορέων. Αλλά η πίστη μας και η δυναμική της όλο και αυξανόμενης «παρέας», μας έδωσε τεράστιο κουράγιο και φυσικά η δικαίωση δεν άργησε να έρθει.

Τα μέσα ενημέρωσης μας «αγκάλιασαν» και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της αναγκαιότητας της δουλειάς μας. Τα «κεντρικά δελτία» της τηλεόρασης και οι εφημερίδες πρόβαλαν το «κοινωνικό έργο» μας, ενώ τα περιοδικά, μας «φιλοξένησαν», γιατί οι πολύχρωμες σελίδες τους απόκτησαν αισιόδοξες προτάσεις Ναυαγοσωστικής, για τις Ελληνικές παραλίες και ακτές. Η προβολή τους μας βοήθησε να προχωρήσουμε και ο κόσμος, ιδιαίτερα η νεολαία, κατάλαβε την αγάπη μας για τη θάλασσα και για τους συνανθρώπους μας.

Το θέμα μας είναι μεγάλο και θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα.

Η μακρόχρονη πορεία, επιβάλλει να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι και να μη εφησυχάζουμε από την κατάκτηση της κορυφής.

Σας καλωσορίζουμε και … σας καλούμε να συμπαρασταθείτε, στο τόλμημά μας.

Με εκτίμηση

 

Νίκος Κ Γιοβανίδης

Διευθυντής ENAK – Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας

Πτυχιούχος ΑΕΙ | ΕΚΠΑ, Intro/History/Art, Architecture Harvard University | USA, Προπονητής Κολύμβησης ΓΓΑ, Instructor Scuba Diving CMAS * & EOUDA,
Certificate of Competence Yacht Master Offshore – Royal Yachting Association – RYA/MCA | United Kingdom & HORC Hellenic Offshore Racing Club.
Εκπαιδευτής σε: Ναυαγοσωστική, Αυτόνομη Κατάδυση, Πρώτες Βοήθειες – ΚΑΡΠΑ | EFR – Emergency First Response – Innovative CPR, AED and First Aid Training | United Kingdom, HELO DUNKER Σχολής Ελικοπτέρων Πολεμικού Ναυτικού, Διάσωση Ποταμού AC | White Water Rescue.
Inflatable Rescue Boat Crewman’s, Surf Rescue, Basic Resuscitation, Emergency Care | PSLSC Australia

Μαντζαγριωτάκη 72
GR176 72  Πλατεία Δαβάκη | Καλλιθέα
210 9575470
6944 303053
giovanidis@gmail.com
www.enak.gr
FB: Νίκος Γιοβανίδης – Β