Ένα βίντεο έχει γίνει viral online που δείχνει έναν ναυαγοσώστη να ρίχνει εύκολα ένα σωσίβιο σε ένα παιδί.
Το βίντεο, που συνοδευόταν από τη λεζάντα “Βλέπεις ένα παιδί να πνίγεται, Μην ανησυχείς, το’χω”, δείχνει το ναυαγοσώστη να ρίχνει άνετα το σωσίβιο σε έναν κολυμβητή στην πισίνα μετά από έκκληση βοήθειας
Την ώρα εκείνη, το βίντεο έλαβε ευρεία αποθέωση για τον καλό ρίξιμο του σωσιβίου.
Ένας άνδρας φαίνεται να εκφράζει με ενθουσιασμό τον θαυμασμό του για το ρίξιμο στην πισίνα, με το βίντεο να γίνεται viral.
Το περιστατικό συνέβη στο Κέντρο Αναψυχής και Αθλητισμού Pioneer στο Κράισττσερτς, Νέα Ζηλανδία.
Ορισμένοι άνθρωποι σχολίασαν πόσο εντυπωσιασμένοι ήταν με την ευστοχία.
Ωστόσο, το βίντεο αφαιρέθηκε μετά από ερευνητικές ερωτήσεις της εφημερίδας New Zealand Herald προς το δημοτικό συμβούλιο που διαχειρίζεται την πισίνα.
Αυτό προκάλεσε έρευνα για το περιστατικό, διότι αν επρόκειτο για πραγματική έκτακτη ανάγκη, τότε θα ήταν αναγκαία μια πιο ενεργητική παρέμβαση από το να ρίχνει κάποιος ένα σωσίβιο, ανεξαρτήτως του καλού στόχου.
Ορισμένοι άνθρωποι εξέφρασαν σχόλια online υπογραμμίζοντας ότι σε πραγματική έκτακτη ανάγκη αυτό δεν θα ήταν το σωστό πράγμα να γίνει.
Ένα άτομο έγραψε: “Ήταν εξαιρετικά αδιάφορος ως προς ένα πιθανόν πνιγμό παιδιού.”
Ένα άλλο απάντησε: “Πήρε το ρίσκο να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Δεν έδειξε κανένα σημάδι πραγματικής δράσης πέραν του να ρίχνει τον κρίκο. Αν αστοχήσει και το παιδί καταδυθεί, τι θα συμβεί;”
Τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Κράισττσερτς, που είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της πισίνας, επιβεβαίωσε ότι διερευνά τις συνθήκες γύρω από το ιού του βίντεο.
Ο κ. Nigel Cox, επικεφαλής αναψυχής, αθλητισμού και εκδηλώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Κράισττσερτς, αργότερα διευκρίνισε στην εφημερίδα New Zealand Herald ότι το παιδί στην πισίνα δεν ήταν σε κίνδυνο.
Δήλωσε: “Το παιδί στο βίντεο δεν πνίγονταν ή βρισκόταν σε δυσκολία στο νερό, αλλά είχε ζητήσει από ένα ναυαγοσώστη να του ρίξει έναν κρίκο σωσίβιο για να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του κολύμπιου στην πισίνα.
“Αυτό δεν ήταν έκτακτη κατάσταση και, συνεπώς, δεν απαιτούνταν η εφαρμογή των κανονικών πρακτικών έκτακτης ανάγκης σε αυτήν την περίπτωση.”
Πρόσθεσε: “Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά όλα τα περιστατικά όπου οι χρήστες της πισίνας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο νερό και οι ναυαγοσώστες μας εκπαιδεύονται εκτενώς στις διάφορες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη φύση του προβλήματος.
“Αυτό το βίντεο δεν έπρεπε να δημοσιευτεί online και εξετάζουμε το ζήτημα.”