Skip to main content

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία με το όνομα “NY SWIMS” που στοχεύει στη δημιουργία νέων πισινών και εγκαταστάσεων κολύμβησης σε όλη την πολιτεία με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας στο νερό.

Ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων θα παρέχει 10 νέες πισίνες σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς, ενώ επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για προσωρινές πισίνες κατά τη διάρκεια κυμάτων ζέστης. Ο αριθμός των πισινών και παραλιών που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο νερό θα διπλασιαστεί από επτά σε 17 αυτό το καλοκαίρι.

Μια επιπλέουσα, αυτοκαθαριζόμενη πισίνα στα ύδατα της Νέας Υόρκης, προτείνεται πρώτη φορά πριν από περισσότερο από δεκαετία, θα επιταχυνθεί προς το καλοκαίρι του επόμενου έτους με χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων από την πολιτεία και 4 εκατομμύρια δολάρια από την πόλη. Η πισίνα +Pool, με σχήμα σαν το σύμβολο “πλήρης” και διαστάσεις όπως αυτές μιας Ολυμπιακής πισίνας, θα δοκιμαστεί αυτό το καλοκαίρι, πιθανόν σε μια τοποθεσία που συνδέεται με τον πυθμένα του ποταμού, κοντά στο Κάτω Ανατολικό Τσάιντ του Μανχάταν.

Η Hochul δεσμεύτηκε επίσης να προσλάβει περισσότερους ναυαγοσώστες σε ολόκληρη την πολιτεία. Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, η Νέα Υόρκη είχε περίπου το ένα τρίτο των 1.400 ναυαγοσωστών που απαιτούνται για την ασφάλεια των κολυμβητών.

Η Hochul αποκάλυψε το σχέδιο σε συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Eric Adams, στις 5 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς το “το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό πρόγραμμα στην κολύμβηση από τη Νέα Συμφωνία”.

Η στιγμή έρχεται καθώς τα ποσοστά πνίξιμου έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το 2021 να αποκαλύπτουν 230 θανάτους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το πνίγμα είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.

“Η Νέα Υόρκη περιβάλλεται από νερό, φίλοι, και οι νεαροί μας δεν μαθαίνουν πώς να κολυμπήσουν”, είπε ο Adams. “Και γίνεται μια από τις κύριες αιτίες θανάτου μέσω πνιγμού ή της αδυναμίας να κολυμπήσουν.

“Αυτή είναι μια στιγμή που αν τη χάσετε, θα νομίζατε ότι απλά μιλάμε για μια νέα πισίνα ή καινοτομία”, συνέχισε ο Adams. “Όχι, δεν είναι. Αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας. Η εθνοτικότητά σας δεν πρέπει να καθορίζει το μέλλον σας, και δεν πρέπει να καθορίζει το τι πρέπει να έχετε στην κοινότητά σας.

“Και είναι μια τολμηρή αλλαγή”, πρόσθεσε. “Είναι μια διαφορετική αλλαγή. Διότι ιστορικά, όσοι ήταν στην εξουσία είχαν αυτά στην κοινότητά τους, έτσι δεν έβλεπαν τη φυσιολογικοποίηση της αρνητικής συμπεριφοράς των κοινοτήτων που δεν είχαν αυτά.

Έρευνα στη Νέα Υόρκη το 2017 έδειξε ότι ένα στα τρία μαύρα παιδιά δεν ξέρουν να κολυμπήσουν σε σύγκριση με ένα στα δέκα λευκά παιδιά.

“Δεν είχα πισίνα στην κοινότητά μου”, δήλωσε ο Adams. “Είχα έναν νεροχύτη και, ελπίζω, να ήταν ανοιχτή ο πυροσβεστικός κρουνός. Αυτή ήταν η πισίνα μου. Το Coney Island είναι οι Hamptons για την κοινότητά μου. Η παραλία Riis είναι το Martha’s Vineyard για την κοινότητά μας. Αυτό είναι το Cayman Island μας.”

“NY SWIMS” έρχεται μετά την ψήφιση νόμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο η πόλη προσέφερε δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για τους μαθητές της δεύτερης τάξης.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη μαρτυρία από τον 13χρονο κάτοικο του East Harlem, Lucas Rosado, για το τι σημαίνει για αυτόν προσωπικά η πρωτοβουλία “NY SWIMS”:

“Είμαι ο Lucas Rosado, ένα 13χρονο λατίνο από το East Harlem. Κάποιες από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι από το κολύμπι εδώ στο Κέντρο Παιδικής Βοήθειας Milbank. Άρχισα να κολυμπώ όταν ήμουν πέντε και έγινα ανταγωνιστικός όταν ήμουν επτά. Και μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι ο αγώνας στα κολυμπήθρα. Πάντα διασκεδάζω ανταγωνιζόμενος, κάνοντας νέους φίλους και βελτιώνοντας τον εαυτό μου με την ομάδα μου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλα αυτά σταμάτησαν. Κατά την εκτεταμένη αυτή περίοδο που δεν μπορούσα να κολυμπήσω, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι το κολύμπι. Είναι μια πολύτιμη δεξίωση που διδάσκει αξίες όπως η κοινότητα, ο αθλητισμός, η σκληρή δουλειά, η πειθαρχία και η επιμονή. Σε κοινότητες όπως η δική μου, λατίνοι και μαύροι, πιστεύω ότι η επέκταση των προγραμμάτων κολύμβησης θα ήταν εκπληκτική.

Σε αυτές τις κοινότητες, χρειάζεται ουσιαστικά η μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας και πνιγμού, και η παροχή πρόσβασης των νέων σε πισίνες και μαθήματα θα τους βοηθήσει να ζήσουν τα πολλαπλά οφέλη που το κολύμπι προσφέρει σε φυσικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Προγράμματα που αυξάνουν την πρόσβαση σε πισίνες και την εκπαίδευση στο κολύμπι, όπως αυτά του Κέντρου Παιδικής Βοήθειας, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη δημιουργία ισχυρών και υγιών κοινοτήτων.

Το κολύμπι είναι επίσης ένα κοινωνικό άθλημα που σας επιτρέπει να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να μάθετε πολύτιμες δεξιότητες όπως ο αθλητισμός και ο συντονισμός. Άνθρωποι που ξεκίνησαν ως νήπια μαθαίνοντας να κολυμπούν τελικά μεγαλώνουν για να γίνουν προπονητές ως ενήλικες, διατηρώντας παράλληλα διαιώνιστες φιλίες.

Αυτή η άνεση, που μοιράζονται όλες οι ηλικίες και οι προέλευση, είναι κάτι που περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να βιώσουν, και είμαι βέβαιος ότι η ανακοίνωση της κυβερνήτριας Hochul θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού για όλες τις κοινότητες. Ελπίζω όλοι στη Νέα Υόρκη να μπορέσουν να έχουν μια πισίνα κοντά τους και να μάθουν να αγαπούν το να είναι στο νερό, όπως κάνω εγώ.

Nikos Giovanidis
Author: Nikos Giovanidis

Ο Νίκος Γιοβανίδης είναι Διευθυντής της ΕΝΑΚ - Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία, με πάνω από τριάντα χρόνια ενεργής ενασχόλησης με την Ναυαγοσωστική.

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο